Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Kleine ondernemersregeling voor de btw, de KOR

De kleine ondernemersregeling, afgekort de KOR, is in het leven geroepen om kleine en startende ondernemers een steuntje in de rug te geven. Als ondernemer dien je btw aangifte te doen. (kwartaal, maand of per jaar)

Bij de aangifte omzetbelasting geef u de omzet en te af te dragen btw op. daarbij mag u ook btw voorbelasting in aftrek nemen, de btw die bij u in rekening is gebracht door uw leveranciers.

Daarbij kan het zijn dat u als ondernemer in aanmerking kan komen voor de kleine ondernemersregeling..

Moet u in een jaar minder dan € 1.883 btw betalen? Dan kunt u in aanmerking komen voor belastingvermindering, of u hoeft helemaal geen btw te betalen. U maakt dan gebruik van de kleineondernemersregeling.

Komt u in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling, KOR?

U kunt gebruik maken van de kleine ondernemersregel als uw aan 4 voorwaarden voldoet:

4 voorwaarden kleine ondernemersregeling

  • U hebt een eenmanszaak of uw onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma.kleineondernemersregeling kor omzetbelasting btw
  • U moet na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883 btw betalen in een jaar.
  • Uw onderneming is in Nederland gevestigd.
  • U voldoet aan uw administratieve verplichtingen voor de btw.

De kleineondernemersregeling geldt niet voor rechtspersonen, zoals bv's, stichtingen of verenigingen. De regeling geldt daarom ook niet als één van de maten in een maatschap een rechtspersoon is. 

Specifieke situaties

In een aantal specifieke situaties is de kleineondernemersregeling niet van toepassing. Dat geldt in de volgende situaties:

  • landbouwers, veehouders, tuin- of bosbouwers die kiezen voor de normale btw-regels
  • verhuurders die kiezen voor belaste verhuur

Meer dan 1 bedrijf binnen een eenmanszaak

Hebt u meerdere bedrijven binnen een eenmanszaak? Dan moet u de btw van die bedrijven bij elkaar optellen om de btw-vermindering te berekenen. De regeling geldt namelijk per ondernemer en niet per bedrijf. Maar hebt u een eenmanszaak en neemt u ook deel in een vof, dan hoeft u de bedragen niet bij elkaar op te tellen.

Starten, stoppen of overnemen

Als u een bedrijf start, stopt of overneemt, heeft dat geen effect op de kleineondernemersregeling. U mag dus gewoon de kleineondernemersregeling (blijven) toepassen alsof u het bedrijf het hele jaar hebt gehad.

Berekening van de kleine ondernemersregeling

Hoeveel belastingvermindering u precies krijgt, hangt af van het btw-bedrag dat u ons zou moeten betalen na aftrek van voorbelasting als u de regeling niet zou toepassen.

Kleine ondernemersregeling voor de btw, de KOR

Hoeveel btw zou u
per jaar moeten
betalen aan de Belastingdienst?

Hoeveel vermindering krijgt u?

 

€ 1.883 of meer

Geen vermindering

 

Meer dan € 1.345 maar minder dan € 1.883

2,5 x (€ 1.883 – (btw-bedrag van vraag 5a van de aangifte – voorbelasting van vraag 5b van de aangifte))

Voorbeeld van vermindering

€ 1.345 of minder

De vermindering is gelijk aan 
het te betalen btw-bedrag. U hoeft dus geen btw te betalen (maar u moet wel aangifte doen).

Voorbeeld geen btw betalen
  U kunt ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen.  

€ 0 of minder

U krijgt geen vermindering

 

 

De vermindering kan nooit hoger zijn dan de btw die u zou moeten betalen. Als u de kleineondernemersregeling toepast, kunt u dus geen btw-teruggaaf krijgen.

De kleine ondernemersregeling in uw aangifte verwerken

De kleine ondernemersregeling berekent u bij de aangifte omzetbelasting van het 4e kwartaal. U kunt ook een schatting maken en per maand of kwartaal uw vermindering in uw aangifte aftrekken.

Minder administratieve verplichtingen

Moet u in een jaar € 1.345 of minder btw betalen? Dan hoeft u helemaal geen btw meer te betalen. Verwacht u dit ook de komende jaren? Dan kunt u ontheffing voor de administratieve verplichtingen aanvragen. U hoeft dan ook geen btw-aangifte meer te doen.

Administratiekantoor DMQ helpt u met het berekenen van de kleine ondernemersregeling

Administratiekantoor DMQ Administratie & Advies kan voor uw situatie de kleine ondernemersregeling berekenen. Heeft u hulp nodig met de kleine ondernemersregeling en uw btw aangifte, schakel dan direct de hulp in van administratiekantoor DMQ Administratie & Advies, wij bieden u de kwaliteit, betrouwbaarheid en service die u van uw administratiekantoor mag verwachten. Kijk eens bij onze diensten wat wij voor u kunnen betekenen. Neem contact met ons op door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak gebruik van het contactformulier.