real time web analytics
menu

Salarisadministratie en loonstrook per 1 januari als Uniform, mooi niet!

Per 1 januari 2016 had de salarisadministratie en loonstrook een stuk simpeler en begrijpelijker moeten zijn, door de Wet Uniformering Loonbegrip had dit geregeld moeten zijn. Maar waarom is dit dan niet gebeurt? Door de invoering van een nieuw systeem voor de toeslagen is de Belastingdienst er niet in geslaagd om ook het uniform loonbegrip in te voeren. De Minister en Belastingdienst konden de druk van een ingrijpende wijziging van zowel de toeslagen als het loonbegrip niet aan. De gelijktijdige invoering zou zomaar voor een administratieve chaos kunnen uitdraaien bij de Belastingdienst.

Waarom zoveel ophef over de salarisstrook van januari

ADP is de een na grootste salarisverwerker van Nederland met 1,4 miljoen stroken, vooral in het midden en kleinbedrijf. Marktleider Raet (bijna twee miljoen salarisstroken) is goed vertegenwoordigd bij de lokale en landelijke overheid. Daarnaast bestaat de sector uit circa tweehonderd bedrijven die salarissoftware aan werkgevers bieden.

„Als je niets met cijfers hebt, kan ik me voorstellen dat je denkt: in de la met die strook, daar heb ik mijn boekhouder voor”, zegt Fred Asbroek, manager van het kenniscentrum van Raet. „Maar het is toch belangrijk om te controleren wat je overhoudt. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt.”

Aan de computers ligt het niet, benadrukt Van Leeuwerden. „Met enige arrogantie durf ik te zeggen dat salarissoftware geen rekenfouten maakt. Maar als jij je overuren te laat hebt doorgegeven, of als je salarisadministratie is vergeten dat je per 1 januari vijftig euro meer krijgt, dan gaat het wel fout. Altijd even controleren, dus.”

Het ligt niet aan de software of aan uw salarisadministratie verwerker, maar 96% van de zo geheten foutieve loonstroken ligt aan de gebrekkige communicatie van de werkgever en zijn salarisadministrateur. Het niet tijdig doorgeven van salarisverhogingen, overuren, minder uren, contract wijzigingen, in dienst en uit dienst melden van personeel.

Overleg met uw salarisadministratie

Om er zeker van te zijn dat de loonstrook van uw medewerkers klopt, overleg met uw salarisadministratie. Zorg dat er goede afspraken en communicatie is met de salarisverwerker en mocht u nog twijfels hebben, neem dan eens contact op met de salarisadministratie van administratiekantoor DMQ Administratie & Advies mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak gebruik van het contactformulier.

Terug naar het nieuws overzicht                                                               naar de homepagina